Aan deze zijde bevindt zich de relatief wat jongere bebouwing van het plein. Gemiddeld zijn de panden ook wat ruimer dan aan de west- en zuidzijde. Vroeger heette het hier Oude Molenbochtstraat. In 1925 werd de naam veranderd in Rosmolenplein.
HUISNUMMERS 14a TOT EN MET 21
De acht woningen met huisnummers 14a tot en met 21 zijn in 1975 gebouwd. Daarvoor stonden hier de panden van garage Smeulders en dáár weer voor stond hier de rosmolen. Ten opzichte van de andere bebouwing wijken ze af door een geheel eigen bouwstijl met elementen die in de jaren ’70 wel vaker voorkwamen.
HUISNUMMERS 22 TOT EN MET 25
De huisnummers 22 tot en met 25 zijn in 1924, samen met twee panden in de Pieter Borstraat, door de aannemer Van Heesch gebouwd. Van Heesch zelf betrok nummer 22, later vestigde zich hier de garagehouder Smeulders, die de panden op nummer 15 in gebruik had. Het uiterlijk van deze panden is vooral veranderd bij de raampartijen. Ook is de voordeur van nummer 25 vervangen door een raam nadat het weer een woonhuis werd.
In het hoekpand, nummer 25, dreef C Peters in 1953 een winkel in galanterieën (snuisterijen), huishoudelijke – en luxe artikelen. Vanaf 1959 zat hier een filiaal van de stomerij Ascot, dat geleid werd door F van de Werf. Later is het weer een woonhuis geworden.
Huisnummer 26 ontbreekt. Dat behoorde tot 1962 bij het apparatenhuisje van de weegbrug, die ongeveer tegenover deze huizen lag. In de oorspronkelijke nummering was dit het adres Oude Molenbochtstraat 98.
HUISNUMMERS 27 TOT EN MET 34
Het hoekpand op nummer 27 is in 1925 gebouwd als bakkerij voor J Vorselaars. Volgens de adresboeken was het echter de brood- en banketbakker A Klerks die hier lange tijd zijn brood bakte én verdiende. In de jaren ’60 vestigde W van Brunschot hier zijn kruidenierswinkel. Na zijn overlijden kwamen hier achtereenvolgens Lindom (badkamers en sanitair), een zonnebankstudio en tegenwoordig Madre Bella, een winkel in zwangerschapskleding. Aanvankelijk bestond het geheel uit een winkel (aan het Rosmolenplein) en een bakkerij (aan de Pieter Borstraat. Daar tussen zat een lager gedeelte dat later werd verhoogd. Aan het huidige dak is het kleurverschil nog te zien. Na vele verbouwingen ontstond het huidige aanzicht grotendeels in 1969.
Het woonhuis daarnaast, nummer 28, is gebouwd in 1927 gebouwd door de wever F van Doormaal. in de jaren ’50 is het verbouwd tot winkelhuis maar tegenwoordig is het weer een woonhuis. In de jaren ’30 stond hier de naam van F van Doormaal onder de rubriek ‘coiffeurs en coiffeuses’ te boek.
Dan volgt een rij van vijf woonhuizen, de huisnummer 29 tot en met 33. Ze zijn in 1930 door de sigarenfabrikant Jac van Beek gebouwd als ‘vier woonhuizen en een magazijn’. Zelf had hij zijn sigarenmakerij op nummer 32 gevestigd. Het magazijn betrof huisnummer 33, waarschijnlijk voor de opslag van tabak. In 1964 werd dit door M Roosen weer verbouwd tot een normaal woonhuis. Hierbij werd de rechterdeur vervangen door een raam.
Een jaar na de oprichting van deze panden werd ernaast een nieuw pand gebouwd dat het huisnummer 34 kreeg. H Nouwens was de opdrachtgever en ook hij was sigarenfabrikant. Het pand werd omschreven als ‘sigarenmagazijn en bovenwoning’. In de jaren ’60 werd het pand gesplitst in twee woningen: 34a en 34b.
========================================================================
Bronvermelding:
Bouwarchief, adresboeken en woningkaartjes van de gemeente Tilburg