Francis Teurlings en zijn vrouw Maria van Gorp zijn jarenlang aan de Veldhovense molen verbonden geweest. Aanvankelijk pachtten zij de molen van de familie Van Hogendorp van Hofwegen. Later kregen zij een vierde in eigendom maar moesten dat weer verkopen toen de erven Van Hogendorp al hun bezittingen openbaar verkochten.
Arnoldus Teurlings kocht hierbij in 1853 de Veldhovense molen, de rosmolen en de aangrenzende grond. Het molenhuis werd gekocht door Gerardus van den Hout, leerlooier aan de Hoefstraat. Daarom bouwde Arnoldus Teurlings naast de oude standerdmolen een huis met café ‘Het Teurlings Molentje’.
Bijna 35 jaar later verkocht hij de molen aan Jan Holten. Zelf bleef hij het café uitbaten.
Later kwam ‘Het Teurlings Molentje’ via vererving in bezit van de koperslager Josephus Willekens (hij was getrouwd met een dochter van de inmiddels overleden Arnoldus Teurlings).
Na Josephus Willekens zijn er nog verschillende namen aan het café verbonden geweest zoals: Hoes, Graafmans en Frans van de Put. Toen deze laatste het café met molen uit een openbare verkoop in 1925 in bezit kreeg, was daar volgens de familie naast een zeer oude speeltuin met tafels en stoelen, ook een doel aan verbonden waarop vroeger geschoten werd.
Het café heeft vele namen gehad. Zo waren daar ‘Molenzicht’ en ‘Nieuw Molenzicht’ . Later werd de naam veranderd in ‘café-biljart ’t Molentje’.
Frans van de Put en zijn vrouw bleven het café tot 1983 uitbaten, waarna het werd overgenomen door Henriëtte en Simon van den Bogert. Tot 1988, want toen zwaaide opnieuw een ‘Van de Put’ de scepter in het café, dat nu werd omgedoopt tot … ’t oude Molentje!
Kort na de eeuwwisseling viel dan toch het doek voor dit roemruchte café. De vervanger, een appartementencomplex is tot nu toe naamloos gebleven …
Het moet er vroeger goed uit gezien hebben, daar bij dat Rosmolenplein. Bij de verkoop van het koffiehuis, na het overlijden van Arnoldus Teurlings, wordt dit namelijk omschreven als volgt:
“… het vanouds bekende en steeds druk bezochte koffiehuis met vergunning …” en “… met annexe tot vermaak ingerichte vóór- en achtertuinen …” en “… vormende een zeer schoon geheel van alle zijden omgeven door publieke wegen. Allergunstigst gelegen te Tilburg bij de Veldhovense molen en de attractie van het wandelend publiek der stad Tilburg …” en “… sectie K 4007 …”.
Dat is toch heel wat anders dan tegenwoordig…
==========================================================================
Bronvermelding:
Molens, maalderijen en meelfabrieken in Tilburg - Ad Vorselaars en Jan Scheirs
Het groot Tilburgs horecaboek - Patrick Verbunt en Inga de Bruijn
Koningsschieten op de molenwieken: het bestaat nog! Bron: www.udennieuws.nl Al in de 16e...